Unió Sindical Obrera de Catalunya Portada   |  Contacte   |  Login
USOC
Acció Sindical Sindicat Immigració Dones Joventut jubilats Serveis
Formació Comunicació" Legislació Normalització Afiliat
El català obté un cert reconeixement oficial a la Catalunya Nord

El Consell General dels Pirineus Orientals s'ha pronunciat en favor del foment i de l'ús de la llengua catalana a la Catalunya Nord.

Tres-cents vuit anys. Aquest és el temps que ha passat d'ençà que el rei Lluís XIV de França proclamàs, mitjançant un edicte, que l'ús de la llengua catalana li resultava "repugnant" i en prohibís l'ús a la Catalunya Nord. D'aquesta manera, quaranta-un anys després del Tractat dels Pirineus, que significà l'annexió a França dels territoris catalans situats al nord dels Pirineus (les comarques del Rosselló, el Vallespir, el Conflent i la meitat de la Cerdanya), en un moment en què Perpinyà era la segona ciutat del país, i a pesar que el rei francès havia promès de respectar les institucions catalanes, la Catalunya Nord passà a ser el primer territori de parla catalana on es prohibia oficialment la llengua.

Recentment, però, el Consell General dels Pirineus Orientals (departament francès que es correspon amb les comarques suara esmentades), ha reconegut oficialment la llengua catalana al territori sota la seva jurisdicció. La "charte en faveur du catalan" ha estat aprovada amb tots els vots a favor i només tres abstencions. Hi podeu accedir mitjançant l'enllaç següent: http://www.cg66.fr/culture/patrimoine_catalanite/catalanite/charte.html

Cal tenir present que l'ús de la llengua al Nord és molt minoritari, però hi ha un fort interès entre la majoria de la població per recuperar-la i institucions privades s'hi dediquen, mitjançant, entre d'altres coses, centres d'ensenyament amb immersió en català, on any rere any la demanda supera amb escreix l'oferta. Ara, les institucions s'han fet ressò d'aquest interès social per la llengua i han pres mesures per fomentar-la a nivell oficial.

Des del SNL-USOC ens alegrem de la notícia i transmetem als companys del Nord el nostre suport en tots els aspectes relacionats amb la normalització de l'ús de la llengua a la Catalunya Nord.

SNL-USOC04/03/2008

Untitled Document <<Tornar