Unió Sindical Obrera de Catalunya Portada   |  Contacte   |  Login
USOC
Acció Sindical Sindicat Immigració Dones Joventut jubilats Serveis
Formació Comunicació" Legislació Normalització Afiliat
NOTÍCIES
LLEI DE MÚTUES

Valoració USOC sobre Llei de Mútues de Seguretat Social.

Stop Llei de Mútues!El Govern ha aprovat en Consell de Ministres el Projecte de Llei de Mútues de Seguretat Social, una iniciativa que ha aconseguit que tots els agents socials i parts afectades per aquesta Llei tinguin alguna cosa en comú: estar frontalment en contra.

Des de la Unió Sindical Obrera (USO) denunciem que aquest text suposa un avanç més en la privatització de la gestió de la incapacitat temporal. Un procés iniciat els anys noranta amb l'aprovació de la gestió de la incapacitat temporal per contingències comunes per part d'aquestes associacions empresarials i que de mica en mica, tots els governs fins a l'actual, han anat donant més competències a les mútues en detriment del Sistema Nacional de Salut. Com a mostra, el canvi de nom en l'avantprojecte; passen de ser Mútues d'Accidents de Treball i Malalties Professionals a denominar Mútues de la Seguretat Social.

Des de la USOC, considerem alarmants les modificacions relatives a la gestió de la incapacitat temporal per contingències comunes, especialment pel que fa al control per part de la mútua des del primer dia de la baixa (actualment és a partir del setzè), i les novetats en matèria de proposta d'alta per part la mútua, en què el termini per contestar per part d'Inspecció és de només cinc dies i en cas que passat aquest termini no hi hagi resposta, el pacient perdria la seva prestació per silenci administratiu. Novetats idèntiques a les recollides en esborrany del "Real Decret pel qual es regulen determinats aspectes de la gestió i control dels processos per incapacitat temporal en els primers 365 de la seva durada", també aprovat en aquest Consell de Ministres.

"Atès que el 80% de les empreses tenen la gestió econòmica de les contingències comunes encomanades a les mútues, i que són associacions d'empresaris, la nostra salut dependrà encara més d'aquelles que són jutge però també part interessada, en representar interessos empresarials. Aquest fet ens preocupa especialment donades les cada vegada més habituals conflictes treballador-Mútua per altes indegudes o per no reconeixement de les contingències professionals ", destaca el secretari Confederal de Comunicació i Formació d'USO, Joaquín Pérez.

Amb aquest projecte, el Govern fa prevaler el factor econòmic de la incapacitat temporal sobre el factor sanitari i de recuperació de la persona convalescent. La ministra d'Ocupació, en la presentació del projecte, ha continuat en la línia de lluita contra l'absentisme, utilitzant les dades aportades pel II Informe Adecco, estudi que considera absentisme qualsevol absència que no sigui vacances, festius i jornades de ERTO.

Com denuncien des de la FADSP (Federació d'Associacions en Defensa de la Sanitat Pública), el frau en la incapacitat temporal ve servint d'excusa per imposar reformes que han suposat un important retallada econòmica i social de la prestació, sense que s'hagin aportat mai estudis o dades rigoroses sobre el volum del suposat frau.

També s'ha posat èmfasi en la roda de premsa, en el caràcter d'associacions d'empresaris sense ànim de lucre de les Mútues, denominació que no se sosté tenint en compte els salaris dels seus directius i els últims processos judicials i investigacions d'alguna d'aquestes entitats com és el cas de FREMAP, a qui la Seguretat Social li reclama 43 milions d'euros que va gastar indegudament, o Mútua Universal, amb onze dels seus directius processats per un frau de 200 milions de diners públics.

 21/07/2014

Untitled Document <<Tornar