Unió Sindical Obrera de Catalunya Portada   |  Contacte   |  Login
USOC
Acció Sindical Sindicat Immigració Dones Joventut jubilats Serveis
Formació Comunicació" Legislació Normalització Afiliat
Article Catalunya Obrera núm. 78

RECURSOS LINGÜÍSTICS

 

La nostra societat ha fet, en els darrers anys, salts enormes dins el camp de les noves tecnologies de la comunicació i la informàtica. Coses que fa ben poc eren impensables, en els darrers temps han esdevingut imprescindibles. La velocitat a què aquestes noves tecnologies han arribat ha estat tan gran, que sovint ens trobem que tenim a la nostra disposició molts més recursos dels que podem imaginar.

 

Per això, en aquest article vull aprofitar per posar en coneixement vostre una sèrie de recursos lingüístics que es poden trobar fàcilment a la xarxa i que són oberts a tothom, amb la intenció que us puguin facilitar la feina quan us disposeu a redactar textos en català.

 

El primer enllaç de què us vull parlar és el diccionari normatiu, elaborat per l’Institut d’Estudis Catalans. Aquest diccionari, en ser normatiu, és el diccionari de referència i és el que recull tots els mots correctes de la nostra llengua. S’hi poden fer tot tipus de cerques, des de les més senzilles fins a les més avançades. Per accedir-hi, només heu de posar al vostre navegador l’adreça http://dlc.iec.cat.

 

Altres diccionaris també molt útils són el diccionari de l’Enciclopèdia Catalana, que podeu consultar a l’adreça http://www.enciclopedia.cat. Aquest diccionari té l’avantatge, entre d’altres, d’oferir les formes conjugades de tots els verbs, i tota la flexió de gènere i nombre de noms i adjectius.

 

Dins el capítol de diccionaris, cal també parlar del millor diccionari de la romanística, l’Alcover-Moll, també conegut amb el nom de Diccionari Català-Valencià-Balear. El podeu trobar a l’adreça http://dcvb.iec.cat. Aquest diccionari és el més extens que hi ha, i inclou tot tipus d’informació sobre els mots que cerquem: úsos, transcripció fonètica, etimologia, traducció al castellà, flexió, frases fetes i refranys que l’inclouen i un llarg etcètera. Val molt la pena de consultar-lo, però cal tenir present que no és un diccionari normatiu.

 

En propers números s’inclouran més recursos lingüístics que teniu ben a l’abast i que us poden facilitar molt les coses a l’hora d’elaborar textos. A tots aquests recursos hi podeu accedir des del web del SNL de la USOC.

 

Joan I. Servera

SNL – USOC

 

 02/06/2009
Untitled Document <<Tornar