Unió Sindical Obrera de Catalunya Portada   |  Contacte   |  Login
USOC
Acció Sindical Sindicat Immigració Dones Joventut jubilats Serveis
Formació Comunicació" Legislació Normalització Afiliat
Ensenyament Usoc
Seguretat Privada USOC
Formació
Solidaritat Sotermun
Confederación USO
Confederació Europea de Sindicats
Confederació Sindical Internacional
USO-ASISA
NOVETATS
Article del SNL a la revista número 76 de Catalunya Obrera

Es parla sobre alguns moviments, a França, sobre el reconeixement de llengües minoritàries

Alguna cosa es mou al Nord

 

En els darrers mesos, s’han pogut observar diversos moviments a la Catalunya Nord que afecten la regulació de la llengua a les comarques de la Catalunya francesa. Aquest territori, cedit a França arran del Tractat dels Pirineus l’any 1659, va ser el primer on es va prohibir l’ús de la llengua catalana quan, l’any 1700, el rei de França Lluís XIV va publicar un edicte reial en què prohibia oficialment l’ús de la llengua catalana. Des d’aleshores, l’ús de la llengua a la Catalunya Nord va anar decreixent fins a tocar fons a finals del segle XX.

 

Aleshores, un cert moviment va fer despertar una mínima consciència lingüística a la Catalunya Nord, moviment que va impulsar diferents iniciatives en pro de la normalització del català. Com a iniciativa capdavantera, es van crear diferents escoles en què es fa l’ensenyament primari en català, totes sorgides de la iniciativa privada, i que, des de la seva creació, han tingut més demanda que oferta de places. A poc a poc, aquests intents de normalització han anat donant els seus fruits fins al punt que un percentatge molt majoritari dels habitants d’aquelles comarques declaren desitjar que els seus fills recuperin la llengua catalana.

 

Els partits polítics francesos, a poc a poc, han anat assumint aquesta consciència i recentment hem assistit a dos episodis significatius en el procés de normalització lingüística de les llengües minoritàries a França, on l’Estat reconeix únicament el francès com a llengua oficial. En efecte, la Constitució francesa declara taxativament que La langue de la République est le français, la llengua de la República és el francès.

 

El passat mes de desembre, el Consell Regional dels Pirineus Orientals (departament francès que inclou totes les comarques de la Catalunya Nord) va aprovar amb tan sols tres abstencions una Carte en faveur du catalan, Carta en favor del català, en què es reconeix la llengua catalana com a oficial, juntament amb la francesa, i declara que cal ensenyar la llengua a les escoles i retolar els indicadors públics en aquesta llengua, sempre al costat del francès. És el primer cop, des del 1700, que una institució pública francesa fa unes declaracions d’aquestes característiques.

 

Ara bé, les competències legislatives dels consells regionals francesos són inferiors a les de les comunitats autònomes espanyoles, per la qual cosa ara cal veure en què es tradueix aquesta iniciativa des del Govern central.

 

A més, recentment el Parlament francès discutí una moció presentada per alguns partits en el sentit que cal recuperar les llengües minoritàries de França, entre elles el català.

 

Aquests dos fets són el senyal que alguna cosa es mou a França en reconeixement de la diversitat lingüística de l’Estat, que alguns sectors comencen a percebre com a un fet positiu, i no com un problema. A poc a poc, per tant, les coses comencen a canviar tímidament a l’Estat veí. Ara cal esperar a veure en què es concreten totes aquestes iniciatives.

 

Des del SNL-USOC ens congratulem d’aquestes iniciatives i desitgem que la recuperació de la llengua catalana a la Catalunya Nord sigui aviat una realitat.

 

A la web del SNL hi podreu trobar més informació i diferents enllaços en què s’informa d’aquests fets.

 

Joan I. Servera Vila

SNL-USOC02/06/2008
Untitled Document <<Tornar