Unió Sindical Obrera de Catalunya Portada   |  Contacte   |  Login
USOC
Acció Sindical Sindicat Immigració Dones Joventut jubilats Serveis
Formació Comunicació" Legislació Normalització Afiliat
Ensenyament Usoc
Seguretat Privada USOC
Formació
Solidaritat Sotermun
Confederación USO
Confederació Europea de Sindicats
Confederació Sindical Internacional
USO-ASISA
NOTÍCIES
OCUPACIÓ ANY 2014

OCUPACIÓ ANY 2014

 

Desembre conclou a nivell de tot l’Estat amb 64.405 persones menys inscrites a les oficines d'ocupació, deixant l'atur registrat en 4.447.711 desocupats i més de 5,8 milions de demandants d'ocupació. L'any 2014 tanca amb un descens en el nombre de desocupats, però el mercat laboral continua reflectint greus deficiències que han de tenir resposta per part del Govern el 2015. L'ocupació comença a experimentar una lleu recuperació en termes quantitatius, tenint en compte els pèssims dades d'anys anteriors, però no qualitatius. La precarietat i temporalitat laboral continuen essent les característiques principals del mercat laboral fruit de la crisi econòmica i de les polítiques de retallades dutes a terme.

La contractació durant el mes de desembre continua sent eminentment temporal, com reflecteix el fet que els contractes indefinits suposen, tan sols, el 7,21% de tots els contractes registrats. Així, durant el mes de desembre, el nombre de contractes registrats es va situar en 1.384.062, dels quals 99.853 sol ser indefinits i 1.284.209, temporals i formatius.

Així mateix, la cobertura de protecció per desocupació continua baixant i durant el mes de novembre ha estat del 57,88%, el que suposa un descens en la cobertura respecte a 2013 del 5,8%, i baixa també la quantia mitjana bruta de la prestació contributiva, que se situa en 809,5 euros.

El sistema de protecció per desocupació continua deixant desatesos a bona part de la ciutadania, aprofundint en la desigualtat social i construint classes treballadores empobrides. A més d'ajudes temporals com la dirigida als aturats de llarga durada majors de 45 anys, els aturats necessiten de polítiques actives d'ocupació i d'estímul dels sectors econòmics per contribuir a la recuperació de l'economia real.

A nivell de Catalunya l’evolució de l’ocupació registrada i les característiques de la contractació no difereix substancialment del succeït a nivell del conjunt de l’Estat Espanyol. La temporalitat, la precarietat laboral, els contractes a temps parcial amb baixa cotització a la Seguretat Social son la norma. És cert que s’està incrementant la contactació, però de baixa qualitat.

Des de la Unió Sindical Obrera de Catalunya esperem que 2015 esdevingui l'any de la recuperació real del mercat de treball, sustentat en l'estabilitat, la igualtat d'oportunitats i la recuperació salarial dels llocs de treball que es creen, per al que hi ha d’haver un canvi de rumb substancial en les polítiques laborals i econòmiques.


05/01/2015

Untitled Document <<Tornar