Unió Sindical Obrera de Catalunya Portada   |  Contacte   |  Login
USOC
Acció Sindical Sindicat Immigració Dones Joventut jubilats Serveis
Formació Comunicació" Legislació Normalització Afiliat
Ensenyament Usoc
Seguretat Privada USOC
Formació
Solidaritat Sotermun
Confederación USO
Confederació Europea de Sindicats
Confederació Sindical Internacional
USO-ASISA
NOVETATS
Ressolució Consell Nacional. Contra el tancament d'empreses a Catalunya

Des de la USOC volem manifestar el nostre rebuig davant el tancament d'empreses, que tot i tenir beneficis, prefereixen traslladar la producció a països on normalment els terrenys on aniran físicament les noves instal·lacions són molt barats, i reben múltiples subvencions públiques i avantatges fiscals a més de disposar d'una mà d'obra entre 5 i 7 vegades més baixa que al nostre país.

 

  El fenomen de la deslocalització està fent que empreses sobretot dels sectors de electrònica de consum, la siderometalurgia o la fabricació de components per a l'automòbil, com ara Samsung, Philips, Autotex, i fa no gaire Lear, puguin tancar impunement, es a dir, mercantilizant el concepte treball o feina pagant el que calgui sense que cap llei limiti a les diferents direccions a quedar-se a Catalunya. No existeix cap normativa amb clàusules de tipus penal que facin tornar una part important dels beneficis obtinguts aquí, però no només com a sanció administrativa que acabi a les arques públiques, si no a la butxaca dels treballadors i treballadores forçats a anar a l'atur. 

 

  També existeixen d'altres processos oberts a empreses d'altres sectors de arts gràfiques o del tèxtil com Printer, Reno de Medici o Fisipe, d' extincions de contractes i d'un fenomen fins ara nou com és la rebaixa salarial com alternativa al tancament patronal. Des de la USOC creiem que és del tot inadmissible que les empreses vulguin sanejar el compte de resultats a partir de l'estalvi en el pagament dels salaris dels treballadors i treballadores de la seva plantilla. Aquestes noves pràctiques empresarials haurien d'estar expressament prohibides per la normativa laboral.

 

  Davant d'aquestes situacions, des de la USOC reclamem un MARC CATALÀ DE RELACIONS LABORALS que reguli com a prioritat les inversions en Investigació, Desenvolupament i Innovació, per fer les empreses més competitives i productives, creant productes i serveis d'alt valor afegit que tinguin capacitat real d'obrir i guanyar nous mercats arreu. En aquest punt, els sindicats en unitat d'acció hem d'estar disposats a negociar la viabilitat i el futur de la indústria a Catalunya, sota aquesta premissa.

 

  D'altra banda, la Unió Europea hauria de proposar mesures que ajudin als països en vies de desenvolupament, futurs socis comunitaris, alhora que no es permeti que un país gaudeixi d'incentius fiscals i ajuts comunitaris a costa de la destrucció de llocs de treball d'un altre. Cal fer compatible el creixement econòmic del conjunt d'Europa i els seus ciutadans sense perjudicar-ne a una part.

 

 

Consell Nacional de la Unió Sindical Obrera de Catalunya

 

11 de febrer de 200411/02/2004

Untitled Document <<Tornar