20 de agost de 2018
 
NOVETATS
Article Catalunya Obrera núm. 79

EINES DIGITALS - II

 

Al número anterior de la nostra revista, el SNL-USOC va presentar diferents eines útils per poder resoldre dubtes lingüístics en xarxa. Així, al número anterior es van presentar tres diccionaris que es poden consultar a través d’Internet: el diccionari normatiu de l’Institut d’Estudis Catalans, el diccionari de l’Enciclopèdia Catalana, i el diccionar Alcover-Moll.

 

En aquest número s’ofereixen unes altres eines de gran utilitat per a resoldre dubtes lingüístics de manera ràpida i eficaç.

 

El primer d’aquests recursos que es presenta és el web del Centre de Terminologia, ens dedicat a la regulació de tot l’allau de neologismes que entren a la nostra llengua. Aquesta institució els estudia i en proposa les versions catalanes. Dins el seu ample rang, el Centre de Terminologia abasta termes de tots els àmbits: treball, salut, formació, noves tecnologies, ciències especialitzades, etc. El seu cabal lexicogràfic és molt important, i és la màxima institució reguladora del nou cabal lèxic català. És precisament a proposta seva que l’IEC regula normativament l’ús de nous termes, i és el centre de referència en l’ús de terminologia específica.

 

A més a més, pel fet de disposar d’eines en xarxa, la rapidesa en la regulació dels nous termes permet disposar de la versió catalana de mots molt nous amb una gran rapidesa, la qual cosa permet donar una resposta ràpida a qualsevol dubte terminològic, per molt nou que sigui.

 

El Centre de Terminologia disposa d’un servei gratuït de dicccionari terminològic que es pot consultar des de la xarxa. Per accedir-hi, només s’ha d’escriure al navegador l’adreça del Centre, http://www.termcat.cat. Un cop dins el web, s’ha de clicar al Servei de Consultes en Línia per accedir al diccionari, i un cop dins el diccionari, només cal introduïr allò que es vulgui consultar en l’idioma que es vulgui (per exemple, si volem saber com es diu mobbing en català, només cal escriure aquesta paraula a l’apartat «text de consulta», i fer la cerca. El diccionari ens oferirà la versió admesa per aquest anglicisme, en aquest cas, assetjament psicològic).

 

A més, si us registreu com a membres del Termcat, podreu disposar d’un servei de consultes personalitzades que resulta de gran utilitat.

 

Al proper número s’oferiran més eines lingüístiques d’utilitat. Si teniu cap consulta sobre les eines que es van presentant, feu-nos-el arribar a través del correu electrònic a l’adreça normalitzacio@usoc.cat, i us el respondrem amb la màxima celeritat.

 

Joan I. Servera

SNL-USOC02/06/2009
Untitled Document <<Tornar